Wie zoet ik krijgt … | Sinterklaas recepten

cid2122_sinterklaasrecepten_620x300

Deze tijd van het jaar vind ik toch wel het gezelligst.
De geur van heerlijke baksels, leuke ideeën bedenken om te maken en vooral de blije en gelukkige koppies van mijn jongens zien.
Zaterdag kwam Sinterklaas weer aan en wat was dit een feest!
In deze blog laat ik een paar leuke recepten zien die je zou kunnen bakken voor pakjes avond.

Stroopwafel muffins

stoopwafel-muffins

      Ingrediënten                                                                                   Materialen

 • 250 gr zelfrijzend bakmeel                                                                spuitzak
 • 1 theelepel bakpoeder                                                                      papieren muffinvormpjes
 • 250 ml slagroom                                                                              mixer
 • 2 eieren                                                                                           muffinbakvorm
 • 120 gr suiker
 • 1 zakje mini stroopwafels (25 stuks)
 • 250 gr boter
 • 250 gr poedersuiker
 • 1 eetlepel water
 • 5 blokjes fudge
 • 50 ml slagroom

Bereiding
Verwarm de oven op 190 graden. Doe de slagroom in een kom en voeg de suiker toe. Klop met een garde (of kort met de mixer) doorelkaar. Kluts de eieren erbij en mix er ook door. Zeef het bakmeel en bakpoeder bij het natte mengsel en spatel er kort door. Leg 6 mini stroopwafels apart en hak de rest grof. Voeg de gehakte stroopwafels toe aan het beslag en schep er kort doorheen.
Vul de muffinvormpjes met het beslag tot net onder de rand. Bak de muffins in ca 25 tot 30 mooi bruin. Als je merkt dat ze snel bruin worden zet je ze iets lager in de oven of minder je de temperatuur naar 180 graden. Laat de muffins afkoelen. Mix ondertussen de boter met poedersuiker en water tot een creme en zet apart. Smelt de fudge au bain-marie in een pannetje samen met de slagroom. Roer ondertussen een paar keer door tot er een karamelsaus is ontstaan.
Doe de botercreme in een spuitzak en maak toefjes op de stroopwafelmuffins. Halveer de overige stroopwafeltjes en steek deze in de toef. Bedruip als laatste wat karamelsaus er over als deze is afgekoeld. Bewaar de muffins afgesloten op een koele en droge plek, maar niet in de koelkast max 2 dagen.

Speculaas bananenbrood met amandelen

speculaas-bananenbrood

Ingredienten                                                                                       Materialen
3 bananen                                                                                            Keukenmachine
50 gram dadels                                                                                     Cakeblik
200 gram speltmeel (gezeefd)
2 eieren
100 ml halfvolle melk
1 zakje bakpoeder
2 theelepels kaneel
2 eetlepels honing
3 theelepels speculaas en koekkruiden
50 gram amandelen
handje amandelschaafsel
olijfolie of boter (om in te vetten)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Prak de bananen en stop ze in de keukenmachine, samen met de dadels, eieren, melk en honing. Mix goed door. Meng in een kom het speltmeel, bakpoeder, de kaneel en speculaaskruiden door elkaar.
Voeg hier dan het bananen-mengsel uit de keukenmachine aan toe en roer goed door elkaar totdat het een glad beslag is. Roer dan de amandelen erdoor. Vet de cakevorm in met olijfolie en vul de vorm met het beslag. Bestrooi met amandelschaafsel en zet in de oven gedurende 40 minuten. Check altijd even of het bananenbrood gaar is met een satéprikker.

Sint en Piet-cak­e­ca­deau­tjes
img_075155_890x594_jpg

Ingrediënten

Verwarm de oven voor op 175 °C. Rasp de oranje schil van de sinaasappel. Doe de boter en suiker in een grote kom en klop met een mixer in 5 min. luchtig. Voeg een voor een de eieren toe.

Meng het sinaasappelrasp, de kwark en melk door het botermengsel. Zeef het bakmeel en de bakpoeder erboven en meng rustig met een spatel. Verdeel het beslag over de ingevette ovenschaal. Bak in het midden van de oven in ca. 40 min. gaar. Controleer na 35 min. op gaarheid met een satéprikker. Neem uit de oven en laat op een rooster in 2 uur helemaal afkoelen.

Snijd ½ cm van de zijkanten van de cake af. Snijd de cake overlangs doormidden. Bestrijk de onderste helft met 4 el jam en leg de bovenste helft erop. Snijd in 24 stukken van 4 x 4 cm.

Snijd de marsepein in stukken en kneed soepel. Rol de stukken op een met de poedersuiker bestoven werkblad uit tot een lap van 2 mm dik (24 x 48 cm). Snijd 2⁄3 van de marsepein met behulp van een liniaal in 24 repen van 1 x 24 cm. Bestrijk 1 kant van de repen met 1½ el jam.

Snijd de rest van de marsepein in 24 stukjes van 2 x 6 cm. Knijp met je duim en wijsvinger het midden van elk stukje naar elkaar toe, zodat je een strikje krijgt. Halveer de repen en vouw met de jamkant naar beneden bovenlangs om een cakeje heen en druk vast. Vouw een tweede reep met de jamkant naar beneden kruislings om het cakeje heen en druk ook vast.

Bestrijk de onderkant van het strikje met de rest van de jam en plak op de gekruiste repen. Druk daarop een schuddebuikje vast. Maak zo nog 23 cadeaucakejes. Lekker!

Facebooktwitter

Hallo

Volg mij
Facebooktwitterinstagram
Archief